Mikä on uusi koronavirus 2019?

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi koronavirus, COVID-19. 

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset.  Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. 

Vakavia, jopa kuolemaan johtavia infektioita aiheuttaneet

  • SARS eli severe acute respiratory syndrome ja 
  • MERS eli Middle East Respiratory Syndrome -koronavirukset 

Miten uusi koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily.

On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.  Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. 

Uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Tartuntaketjuja on todettu perheenjäsenten välillä ja terveydenhuollon henkilöstöllä. 

Nykytiedon perusteella on epätodennäköistä, että potilas on tartuttava ennen oireiden alkua.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Mistä uusi koronavirus on peräisin?

Virus on todennäköisesti peräisin eläimistä, mahdollisesti lepakoista, joista se on esimerkiksi väli-isännän kautta siirtynyt ihmiseen. Tämän vahvistaminen vaatii kuitenkin vielä lisätutkimuksia.

Miten uutta koronavirusta ehkäistään?

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. 

Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Mitkä ovat uuden koronaviruksen oireet?

Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta  joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Taudinkuvaan on kuulunut

  • kuumetta
  • yskää
  • hengenahdistusta
  • lihassärkyä
  • väsymystä.

Miten uusi koronavirus todetaan?

Uuden koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä geeninmonistusmenetelmällä (PCR). 

Erikoistuneissa viruslaboratorioissa uusia koronaviruksia voidaan myös viljellä.

Miten uuden koronaviruksen aiheuttamia infektioita hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista. Tautia hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai tarvittaessa sairaalassa.  Uutta koronavirusta vastaan ei ole lääkehoitoa eikä rokotetta.

Lisätietoa:

THL seuraa koronaviruksen esiintyvyyttä ja päivittää tuoreet tiedot verkkosivuilleen. Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Lähde: THL.fi